Op mijn negende kreeg ik een hersenbloeding (CVA) en raakte aan mijn linkerzijde verlamt. Na jaren van revalidatie was de situatie stabiel en er geen verdere verandering mogelijk en werd de revalidatie gestopt. De functie van mijn linker arm was volledig hersteld en functioneerde weer normaal maar mijn linkerbeen was niet helemaal hersteld. Mijn linkervoet functioneerde grotendeels niet, zij was sterk verzwakt en bijna gevoelloos, mijn linkeronderbeen was verzwakt en ik had geen gevoel voor evenwicht aan de linkerzijde. Hierdoor raakte ik vaak mijn evenwicht kwijt en kon ik niet op een gewone fiets fietsen, een driewieler was de enige optie. Een ander bijeffect was dat ik door de gevoelloosheid van mijn voet deze niet goed kon aansturen en constant visueel moest bijsturen, hierdoor keek ik veel naar de grond en moest ik opletten waar ik mijn voet neer zette.

In het begin van de neurofeedback metingen merkte ik dat ik rustiger werd, zowel in mijn hoofd als ook lichamelijk leek ik meer te ontspannen. Hierdoor kon ik meer informatie verwerken. Waaronder ook die van mijn eigen lichaam, waar ik eerst bijna niets voelde in mijn linkervoet kon ik weer voelen met welk deel van de voet ik iets mee aanraakte. Waar ik gevoelsmatig eerst een stuk voet had, ontdekte ik dat ik tenen had en een boven en onderkant. Ik voelde weer op wat voor een ondergrond dat ik stond.

Bij de fysiotherapie die na de neurofeedback meting volgde was het voor mij belangrijk om directe en doelgerichte instructie´s van de fysiotherapeut te krijgen hoe ik mijn lichaam moest inzetten om bijvoorbeeld mijn evenwicht te bewaren, daarbij leerde mijn lichaam de juiste bewegingen te maken en het uitvoeren ervan ging dan steeds beter. Waar ik eerst omviel bij evenwicht oefeningen op mijn linkerbeen, leerde ik steeds langer te staan op mijn linkerbeen. Na 19 jaar heb ik zelfs weer leren fietsen op een gewone fiets. Waarbij ik het meeste resultaat behaalde na een neurofeedback meting. Het leek alsof mijn hoofd dan veel meer informatie aan kon en het ook kon toepassen. Mijn linker voet is nog steeds zwak, maar sterker als van te voren. Dit in combinatie met de dingen die ik nu kan voelen is een aanzienlijke verbetering met wat ik de laatste 19 jaar heb ervaren. Voor iemand die al jaren niets meer uit fysiotherapie kon halen, heeft mijn levenskwaliteit zich aanzienlijk verbeterd.

Na 19 jaar voel ik weer in mijn been, ik kan mijn evenwicht beter bewaren aan mijn linkerzijde, ik kan fietsen op een normale fiets, ik kan weer de wijde wereld in kijken i.p.v. omlaag en ik kan de informatie van mijn eigen lichaam beter verwerken.

Maar hier eindigt het nog niet. Na een neurofeedback training op een centraal punt van mijn hoofd, zijn we onlangs begonnen met neurofeedback training op de plek waar ik de hersenbloeding heb gehad. En ondanks dat we nog maar net begonnen zijn voel ik dat mijn linkervoet minder krampachtig is en zelfs af en toe ontspant. Mijn neurofeedback therapeute, mijn fysiotherapeut en ik gaan verder met het werken naar nog betere resultaten. Wat onze hersengolven en de juiste inzet niet al kunnen veranderen.

Emmy


terug naar ervaringen naar volgende ervaringsverhaalAddThis Social Bookmark Button
JT Fixed Display